27.5.2014

Hakamaan lammastilalla

Maanantaina pääsimme Nipan kanssa tutustumaan Hakamaan lammastilan toimintaan ja lampaisiin sekä kahteen vierailulla olleeseen tähtöseen. 
Lammastila sijaitsee tuossa ihan nurkilla, jonkun vartin ajomatkan päässä. MLL:n perhekahvila järjesti pienen aamupäivän visiitin sinne ja mekin lähdimme innoissamme karitsoita katsomaan. Voi etänettä kun ne ovat suloisia. Tämä joukko oli muutenkin mukavan kesyä porukkaa, ja pääsimme ihan laitumelle villaisia taputtelemaan. Leo pässi oli naapurissa töissä, muuten tuskin olisi ollut asiaa aidan toiselle puolelle. Osaa pikkuväestä vähän jänskättii, mutta ei meidän ukkoa. Maahan en tosin laitumella tohtinut laskea, olisi hävinneet lampaan pipanat parempiin suihin. Vaikka tokkopa se vaarallista olisi ollut :)
Tilalla oli myös vierailevina tähtinä minipossut Onni ja Sylvi. Sylvi oli noin vuoden ikäinen, tuo musta möhkö, Onnin ikää taas en kuollaksenikaan muista, vaikka sen varmasti kuulin. Noh, nuorempi joka tapauksessa. On tuo possun vatsalinja melkoinen :D Niilosta possuissa oli varmasti paljon samaa kuin Torstissa... 

Hakamaan tilalla lampaat elävät todella luonnonmukaisissa oloissa. Eläimet pääsevät kesät talvet ulos laiduntamaan, maasto on metsikköä kivineen ja kantoineen ja juomavesikin tulee lähteestä eikä niitä turhaan lääkitä. Syksyllä osa karitsoista laitetaan lihoiksi, langoiksi ja taljoiksi. Kaikki käytetään ja teurastamo on tarkkaan valittu. Myöhemmin lihat myydään tilalta suoramyyntinä, ilman turhia välikäsiä, ja menevät kuulemma kuin kuumille kiville. Voin kuvitella - ja siitä syystä ilmoitinkin itseni tilauslistalle, etten vaan jäisi ilman. Mielelläni otan yhden hyvin alusta loppuun hoidetun karitsan meidän pakkaseen, vaikka se nyt kamalalta saattaa kuulostaakin. Hyvin tuotettua lähiruokaa.

Oli todella mukava päivä ja varmasti käymme kesän aikana uudemmankin kerran lampaita moikkaamassa, kunhan pääluku siellä kulmilla kasvaa :)

MiiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti